Blog

18 Lis, 2016

Dojenje Ivanin blog Roditeljstvo

Jastuci za dojenje i za trudnice

Iiii tako nastaje ovaj tekst, kao potreba i želja jedne mame drugim mamama olakšati vrijeme u trudnoći, vrijeme kada beba stigne kući, vrijeme dojenja, vrijeme igranja s bebom jer jedan (ne)običan jastuk uvelike može olakšati te faze. Baobaby jastuk - divna, krasna stvar na kojoj upravo pišem ovaj tekstić. Multiuse ;). Dakle, jastuk je bio s nama od trudnoće pa sve do danas, iako su dojenački dani daleko iza nas.  Jastuk nije u bio u planu prebaby shoppinga, ali igrom slučaja našao se u našem domu, i dobro da jest. Stigao je u zadnjem tromjesečju kada je trbuščić već bio dovoljno težak i zaobljen da treba potporu.

UPOTREBA

Iako se zove jastuk za dojenje, ne ograničava ga samo ta upotreba. Kako sam navela na samom početku teksta, uistinu ima široku upotrebu. U svakodnevnom životu mogu ga koristiti baš svi članovi obitelji u bilo kojem dijelu kuće/stana – na krevetu, podu, u dječjem krevetiću kao ogradica da beba ne može pasti; za čitanje priča ili igru s frendićima, u provođenju kvalitetnog vremena s djetetom; tako ćete se oboje, ili svi troje ili koliko vas već ima :), i opustiti i uživati u zajedničkim trenucima čitanja omiljenog štiva ili jednostavno odmarati.

img_2994

Dok čekaš frendiće, šapni mami da ti namjesti jastuk da možeš čitati ;)

img_3496

Kad frendići odu, odmori malo s mamom, uz naljepši miris na svijetu. Mamin.

img_2887

TRUDNOĆA

U samoj trudnoći, tamo negdje zadnjih mjeseci, a posebno zadnjih par tjedana, pronaći naudobniji položaj bilo je k’o potraga za (nepostojećim) blagom. I tako je taj jastuk došao na red, UVELIKE olakšavajući ležanje na boku tijekom odmora ili spavanja, umjesto gužvanja popluna između koljena…

img_3784

Jednostavno se obgrli nogama dok jednim krajem podupire trbuh. U ovom položaju nećete osjetiti težinu trbuha niti opterećenje na kralježnicu. Ugodna je i mekana potpora cijelom tijelu.

img_3840

Budući da je u trudnoći i sjedenje diskutabilno, jednostavno stavite svoj Baobaby jastuk kao potporu uz naslon i lakše ćete se opustiti i ubrzo zaspati (isprobano).

img_3798

NAKON PORODA

Jastuk za dojenje koristan i je odmah nakon poroda. Novorođene bebe najmirnije su u majčinom naručju jer tako osjećaju miris kože, dojki i ritam tijela što im ulijeva osjećaj sigurnosti i brže se smire, slično kao kod nošenja u maramama ili nosiljkama, ali to nam je već tema za idući članak :).  Majka će se odmoriti i istovremeno zadovoljiti djetetove potrebe dok leži na leđima s bebom na svom trbuhu u kontaktu “koža na kožu”.

img_3171

U ovom položaju dojke su spremne za hranjenje, a majka se može potpuno prepustiti odmoru koristeći jastuk za dojenje kao oslonac za ruke. U ovako sačinjenom kanuu od majčinog tijela beba će uživati. A i mama!! Jastuk za dojenje ujedno služi kao zaštita bolne rane od carskog reza prilikom dojenja, ali može poslužiti i majkama koje su imale epiziotomiju (urez međice) tako da ga podmetnu pod donji dio leđa kako bi prilikom sjedenja izbjegle pritisak na ranu.

img_2983

DOJENJE

img_3145Prilikom dojenja jastuk za dojenje služi kao oslonac za bebu što znači manje opterećenja na majčine ruke.  Jastuk je tako oslonac i za majčine ruke kojima ona samo lagano pridržava dijete. Kod dojenja je važno zauzeti udoban položaj i tada najprije namjestiti jastuk, a zatim dijete. Jastuk se može koristiti sprijeda (položaj kolijevke ili unakrsni položaj kolijevke), na boku (položaj nogometne lopte) ili oko leđa kao oslonac. U noćnim buđenjima i noćnim podojima idealno je rješenje jer je uvijek pri ruci, lako se namješta čak i u mraku jednom rukom :).

bijela-linija

img_3506

Ono što ga čini drugačijim od drugih jastuka za dojenje (ne iz vlastitog iskustva jer je kod nas Baobaby prvi i jedini hehe, ali iz priča curka-mama koje su dobile na poklon drugačije jastuke za dojenje) je to što je: mekši, lakši, kompaktniji nasuprot sličnim jastucima koji su (pre)veliki pa se ne mogu koristiti jednom rukom (realno, jednoručne smo minimalno cijelu prvu godinu :)) ni normalno oprati i održavati ako su ispunjeni stiroporskim kuglicama. PLUS, zadnje, ali nikako ne manje važno, dapače - dizajniran je od savjetnice za dojenje ( o ) ( o ).

img_3217

ODRŽAVANJE

img_3508Osim lakog korištenja i namještanja, lako će biti i održavanje – jastuk može imati navlaku (jastučnicu) koja se skida, ali je cijeli periv u mašini! Kad bi beba A. bljucnula ili kad bi došlo do nezgode (kava/čaj/kakao/mrvice+namaz – because it’s so cozy you will eat on it haha *multiuse*) samo bih ga šuknula u veš mašinu i poslije u sušilicu – i izašao bi kao nov. Punjenje je ostalo nepromijenjenog oblika; po potrebi se može protresti i namjestiti vaticu.. Punjenje je od poliestera, slično "vati" za jastuke za spavanje, a ušivena presvlaka je 100% pamuk, šifon.

bijela-linija

Uživajte u trenucima sa svojom djecom, opustite se i ugodno zavalite u svoj novi Baobaby jastuk u svakoj prilici. :) 'Ko je za jedan jastuk? JA, JA, JA! ;)

img_2874

Hvala mamama Sanji, Josipi, Adriani, Ivi i Branki i bebama Kiari, Tini, Larisi i Antei na predivnim fotkama!

Napisala: Ivana Topčić

Baobaby jastuci za dojenje - shop