Blog

26 Tra, 2017

Dojenje MiniGreeny Nosiljke

Elastične marame za nošenje

Mame koje su aktivne prije začeća i prije rođenja djeteta vrlo vjerojatno će i dalje nastaviti tim aktivnim tempom i kasnije kad se beba rodi. Hoćeš-nećeš sputanija si jer još nekog navlačiš sa sobom :) i s još nekim dijeliš cijeli dan i to u svim svojim obavezama.

Kolica? Jako teško. Pogotovo uz psa, ili još jedno dijete, ili vrećice s placa, ili torbe, obilazak pošte i slične obveze. Nema povlačenja i ostajanja doma - tražim/š rješenje kako pojednostaviti obavljanje jednostavnih dnevnih radnji s djetetom jer u cijeloj priči slobodne ruke doslovno postaju luksuz! Od svih vrsta nosiljki, elastične marame idealan su izbor za novorođenčad.

untitled-collage-4

Elastična marama ili oblikovana nosiljka?

Oblikovane nosiljke također su dobro rješenje za novorođenčad ako je riječ baš o modelu namijenjenom za nošenje od rođenja, bilo da je riječ o modelima s umetkom ili onim nosiljkama koje su prilagođene za nošenje bez umetka, no elastične marame su definitivno najbolji izbor za tek rođenu bebu. Zašto? Zato što su mekane, obavijaju se oko nositelja i djeteta te nježno, ali sigurno i čvrsto podupiru bebinu kralježnicu, vrat i kukove u ergonomski ispravnom položaju.  U elastičnoj marami mogu se nositi i prijevremeno rođene bebe.

img_9289

Razdoblje nakon rođenja poznato je i kao četvrto tromjesečje, u kojem na vrijeme rođena beba ima potrebu biti uz majčino tijelo, osjećajući pritom njezinu toplinu, miris i otkucaje srce. Ako je takvo stanje s bebama koje se rode na vrijeme, onda tek možemo zamisliti koliko je bitno da se nedonošče osjeća sigurno i stisnuto uz majku, kao nastavak „boravka“ u majčinom trbuhu.

img_9322

Elastična marama udobnija je od strukturirane nosiljke i nigdje ne „žulja“ i ne steže. Za „montiranje“ je malo kompliciranija u odnosu na nosiljke na kopčanje, (jer, realno, nema ništa jednostavnije od kopče na klik) ali samo dok se ne savlada tehnika, koja stvarno nije SF.  Idealna je za duge šetnje, obavljanje dnevnih obaveza dok ste doma s bebom ili neke druge aktivnosti; čitanje, odmaranje, kuhanje...

untitled-collage-1

Elastična ili tkana marama?

Elastična marama je mekane, rastezljive strukture koja se prilagođava tjelesnom obliku i nositelja i bebe. Ima ukoso rezane krajeve, koji olakšavaju vezanje i namještanje. Tkana marama je čvrst komad materijala koji se ne rasteže i mrvicu je teže manipulirati njome pri namještanju. Znači, imate novorođenče koje se još ne drži čvrsto i trebate se zavezati tako da istovremeno držite dijete jednom rukom, a drugom motate maramu oko sebe. Naravno da to nije problem svladati, ali ako postoji izbor.. Zato je elastična marama idealna i lakša je za namještanje; možete ju zavezati još dok ste kod kuće, pa ako primjerice idete negdje autom, zavežete je i na odredištu samo dijete ubacite unutra, što s tkanom maramom nije slučaj.

img_9303

Elastične marame koriste se od rođenja do otprilike 18 mjeseci, odnosno do kilaže od 9 kg, ali nosite svoje dijete dok god je vama ugodno i dok vam  dijete ne postane  preteško za nošenje. Nedavno smo bili doma, dijete bolesno (2 i pol godine), želi se maziti i nositi, a imam sto stvari za napravit... Hop, iskopala maramu i ajmo se nositi – 15 kg i to bez problema i bez rastezanja materijala. Ne znam kako bi to izgledalo nakon nekog vremena nošenja težeg djeteta jer ovo je nošenje jedan dan u tri mjeseca.

img_9338

Čak i pri većim kilažama marama stoji čvrsto, ne klizi prema dolje, pruža osjećaj sigurnosti, pouzdanosti i podrške leđima i cijelom tijelu. Popravlja i držanje te općenito cijelu posturu tijela jer je djetetova težina pravilno raspoređena, a vezanje preko leđa podupire  vašu kralježnicu.

Uglavnom to je bio flash back na stare dane - uživale smo obje, vratila sam se odmah u film one male bebice koju samo treba gladiti i maziti rukom po leđima, dok je onako smireno naslonjena na mene, glave u razini mojih usana. Spremno za dijeliti puse. Rastopila sam se sad. Ko sladoled u zvizdan.

img_9286

Tips and tricks

Pripazite na slojeve koje oblačite na sebe i na bebu. U elastičnim maramama za toplog proljetnog dana dovoljno je na sebe navući jedan sloj odjeće kako se ne biste prekuhali i vi skupa s bebom. U obzir treba uzeti to da već samim time što se priljubljeni uz dijete dijelite međusobnu toplinu. Za prevenciju vlastite nervoze uzrokovane vrućinom, a potom i bebine (jer se sve to prenosi, začarani krug osjećaja i stanja) odjenite se što tanje ispod marame, naravno u skladu s vremenskim prilikama, a gore je  lako zagrnuti se i prekriti bebu ili nabaviti jaknicu za nošenje koja se zaveže preko marame/nosiljke. Dobra stvar marame je što se dijete može „sakriti“, zakloniti od sunca i vjetra. Samo valja pripaziti da je bebino lice namješteno tako da su svi dišni putovi otvoreni.

Što se tiče položaja, najbolji je trbuh na trbuh, dakle beba okrenuta licem prema vama. U elastičnoj marami dijete se ne smije nositi na leđima, niti od naprijed da gleda licem prema van zbog uvijanja kralježnice na vašem trbuhu. Idealna je za dojenje, i u uspravnom položaju i u položaju kolijevke. Taj položaj se ne preporuča na duže vrijeme zbog opasnosti od zatvaranja bebinih dišnih putova kada se stišće uz majku, ali kod dojenja u položaju kolijevke krak marame mora biti odmaknut od glave i lica, i djetetovo lice mora vam biti vidljivo.

Uživajte u nošenju od samog rođenja i osjećajte se slobodno, bez kolica i hrpe stvari koje vučete za sobom...

Ponudu L&C i Boba elastičnih marama pogledajete u našem zelenom dućančiću :)

Hvala Adriani i Aleksu na predivnim fotkama :)

napisala: Ivana Topčić

Napiši komentar

Morate biti prijavljeni ukoliko želite ostaviti komentar.

Postani član našeg MINIGREENY kluba i prvi saznaj novosti.
Darujemo ti popust 10% na sljedeću narudžbu!
Ovom prijavom potvrđujete da želite na navedenu e-mail adresu primati naše obavijesti o novostima i pogodnostima za vas. Adresa se neće koristiti za ništa drugo, a možete se odjaviti kad god želite.