Blog

27 Lip, 2016

Nosiljke Roditeljstvo Vijesti

Koju nosiljku odabrati?

Odlučili ste nabaviti nosiljku, pročitali nekoliko tekstova, pretraživali ponudu, poslušali preporuke prijatelji i zapeli u odluci 'Koju odabrati?'

Postoji nekoliko vrsta nosiljki, koje se dijele na nekoliko podvrsta (ne pomažemo Vam baš zar ne?), te je svaka od njih posebna na svoj način.

U tekstovima koji slijede objasniti ćemo oblikovane nosiljke, marame, slingove, mei tai i sve druge trenutno dostupne na tržištu. Za svaku od njih navele smo načine korištenje, njihove najznačanije prednosti i korisne savjete.

 

SmallRightC (1)Marama je dugački komad tkanine (dužine preko 4 metra) koji motamo oko tijela i preko ramena.

Iako najjednostavnija nosiljka često zadaje najviše glavobolja početnicima u nošenje, ali kad jednom savladaju tehniku obično su najveći zagovarači ove nosiljke i vrlo je vjerojatno da su vam prijatelji preporučili upravo ovu nosiljku.

 

Marama kao nosiljka dolazi u nekoliko verzija: elastična, tkana i hribridna. Upravo elastična marama je idealna nosiljka za nošenje novorođenčadi za početnike jer prvo vežete nosiljku a onda ubacujete dijete, a materijali su mekani i podatni da lijepo obujme dijete kao majčin zagrljaj i podsjećaju na boravak u maternici.

SmallBackCSling je najjednostavnije rečeno komad tkanine krojen kao šal koji prebacujemo preko jednog ramena.

Sling može biti krojen kao šal gdje su na jednom kraju dva ringa kroz koji provlačimo drugi kraj nosiljke i na taj način formiramo nosiljku, ili može biti krojen kao okrugli šal, odnosno spojenih krajeva.

Sling sa ringovima se može oblikovati ovisno o tjelesnoj građi nositelja i djeteta provlačenjem ili otpuštanjem tkanine kroz ringove.

Sling bez ringova, tzv. pouch je dostupan u veličinama ovisno o tjelesnoj građi nositelja te ga u pravilu nije moguće skratiti odnosno produžiti.

Oblikovane nosiljke su tip nosiljke na koju obično prvo pomislimo kada pričamo o nosiljkama, neki ih zovu klokanice. Ovo je tip nosiljke koji se nosi najčešće sprijeda, i kopčamo je kopčama koje se mogu skraćivati i produživati ovisno o tjelesnoj građi nositelja i djeteta. Oblikovana nosiljka se može, ovisno o tipu, koristiti od rođenja sa ili bez posebnog umetka za novorođenče. Ovaj tip nosiljke na tržištu nalazimo u nekoliko verzija te svakako obratite pažnju da nosiljka bude ergonomski ispravna, a to znači da dio nosiljke koji dolazi djetetu između nogu mora podupirati noge djeteta od koljena do koljena, odnosno kad je dijete manje omogućiti tzv. žabica položaj odnosno položaj koljena iznad linije guze.

Na fotografiji je prikazana potrebna potpora ovisno o dobi djeteta.

Fotografija preuzeta sa http://blog.preggieapp.com/

OPASKA: Ergonomski neispravna nosiljka je svaka ona gdje je tijelo nosiljke usko te je nemoguće ostvariti ispravan položaj djetetovih nogu, time se stvara neopotrebno opterećenje za djetetove kukove i kralješnice i tada nošenje može imati više štete nego koristi, a ujedno je takvo nošenje izrazito neudobno i za dijete i za nositelja.