Blog

20 Pro, 2016

Ivanin blog MiniGreeny Roditeljstvo

Pelice i male bose noge

Pelice su mekane i lagane kožne cipelice/papučice namijenjene bebama, nehodačima, onima koji prohodavaju i sigurnim hodačima.

Bebe su u Pelicama gotovo kao bosonoge, što je izuzetno važno za djetetov neurološki i tjelesni razvoj.

img_2794

 

U zadnje vrijeme vode se bitke i na tom području – treba li dijete učiti hodati bosonogo ili u krutim, anatomskim cipelicama. Još jedna „vruća“ tema u roditeljskom svijetu, poput (ne)dojenja/adaptiranog mlijeka, zajedničkog spavanja djece i roditelja u roditeljskom krevetu, cijepljenje/necijepljenje, nošenja djece u nosiljkama/vožnja u kolicima, odgoj fizičkim kažnjavanjem, kolači i čokolade prije navršene prve godine (ovo je očito bila moja borba s objašnjavanjem zašto ne želim djetetu to davati haha), etc... Kao i svaka spomenuta tema, i na ovu temu se može dati onaj famozni odgovor – „Tako smo i mi pa nam ništa nije, ispali smo super.“ Ali ne, ne priznajem to. Gledajući na to koliko je u „današnjem svijetu“  porast dostupnih informacija, onda smo zbog nas samih, a onda i zbog svoje djece dužni promišljati, vagati i preispitivati – SVE što utječe na nas i našu djecu. Pa na kraju krajeva i hoće li naše dijete učiti hodati u hodalici u tvrdim anatomskim cipicama. Ili boso i/ili u Pelicama *srček*.

Da se vratim korak unazad jer me ponio uvod :)...

Dosta dugo vladalo je mišljenje kako beba treba imati čvrstu podlogu/oslonac/kalup oko stopala kada uči hodati. No, sve se češće pojavljuju znanstveni članci o tome kako beba treba osjetiti podlogu po kojoj gazi.

img_8022

Osjetilni sustav je glavni sustav kojim mozak prima i obrađuje podražaje te odgovara reakcijama, odnosno slanjem povratne informacije na te podražaje. Poznato nam je pet osnovnih osjetila kojima doživljavamo svijet oko sebe: vid, sluh, njuh, okus, dodir. Putem ovih pet osjetila bebe stvaraju neurološke veze i percepciju života izvan utrobe.

Proprioceptivni i vestibularni sustav

Dva manje poznata osjetilna sustava koji imaju dominantu ulogu u razdoblju kad beba razvija koordinaciju pokreta (ne isključivo samo tada) su proprioceptivni i vestibularni sustav.

Propriocepcija je sposobnost osvještavanja i prepoznavanja pokreta i položaja tijela u prostoru koja djeluje putem receptora (proprioceptora) smještenih u zglobovima, tetivama, ligamentima i mišićima. Aktivirani pokretom i pritiskom, proprioceptori šalju direktan signal mozgu s porukom o položaju i orijentaciji tijela u odnosu na okolinu.

Zadaća vestibularnog sustava je uspostavljanje ravnoteže i koordinacije nakon promjene u centru ravnoteže, promjene u posturi i promjene položaja glave. Kada bebe steknu svijest kroz pet osnovnih osjetila počinju s ovladavanjem nad kompleksnijim kretnjama i postupno počinju držati glavicu, zatim se okreću na trbuh/leđa, počinju sjediti, pa puzati i na kraju hodati.

E sad dolazimo do dijela priče u koji uskaču naše Pelice :D

Budući da su stopala jedan od najvažnijih osjetilnih receptora ljudskog tijela, da je velik broj proprioceptora upravo u zglobovima i mišićima noge i da su tabani izuzetno odjetljivi na dodir – zaključak nam je blizu – bebe bi trebale učiti hodati i nastaviti hodati bosonoge.

img_8020

Roditelji svojim bebama često obuvaju cipelice; i to prije nego što počinju hodati, a time se ograničava puni pokret nogica i istraživanje opsega pokreta te pomicanje prstića. Kada djeca počinju hodati već imaju naviku i potpuno im je normalan osjećaj ograničenosti, odnosno osjet barijere između svojih stopala i podloge po kojoj hodaju.

Najjednostavnije - kada su bosi osjećaju površinu tla, proprioceptori reagiraju na pritisak, informacije o terenu (gladak, hrapav, pikav, mek, neravan...) šalju se u mozak na što on reagira uspostavljanjem ravnoteže, stvaranjem i pohranjivanjem informacija o prostornoj orijentaciji i koordinaciji. Pritom se fokusiraju i osvještavaju hodanje kroz prostor i „sinkroniziraju“ se s okolinom. Ovakvim poticanjem neurološkog razvoja utječemo i na centre u mozgu za rješavanje problema i reagiranje u situaciji.

Jasno je kao dan da se ovo ne odnosi na to kada je vani zima, temeprature ispod nule, vjetar... Normalno da ću je tada ubundati i zamotati nogice. Ali eto proljeće, ljeto - IDEALNA prilika za pustiti dijete da hoda boso po plaži, kamenčićima, travi, pijesku, šljunku. Pritom samo treba osigurati i provjeriti prostor da nema stakla i sličnih prijetnji za naše male nožice.

Osim razvoja neurološkog sustava, riječ je i o razvoju stopala i cijele posture. Stručnjaci se slažu kako u tvrdim "anatomskim" cipelicama u potpunosti isključujemo funkciju plantarne muskulature (dva sloja po osam mišića na samom tabanu koja drži svod stopala). Kada ta muskulatura koja je u potpunosti isključena (jer je drži uložak) atrofira i izgubi svaku funkciju i snagu da održi svodove u fiziološkom položaju, stopalo se „sruši" i tada stvarno postaje „ravno stopalo". Također sve više ortopeda preporučuje da je najbolje da dijete prohodava boso, u mekanim papučicama ili u čarapicama s gumom.

I zašto sad Pelice? :)

Ne zato što ortopedi kažu da treba biti bosonogo ili KAO da je bosonogo, ne zato što svaki dan netko prezentira novu teoriju, ne zbog pomodnosti jer je to sada 'in', već zato što zaista ima smisla i zato što se može potkrijepiti dokazima sa znanstvene strane. A i zato što mi tako šapće moja intuicija ;).

Izuzetno su mekane, ne ograničavaju pokret stopala, ne sputavaju prirodan opseg pokreta nožica i omogućavaju bebama da osjete podlogu po kojoj hodaju što je važno za prve korake. I veeeelik izbor boja i dezena <3 Osim toga, predzadnje i jako bitno, kao i sve u Minigreeny zelenom dućanu – Pelice  su dizajnirane i proizvedene u Hrvatskoj od prirodne kože bez kroma, koja je proizvedena u Njemačkoj i Hrvatskoj. Gornji dio u veselim bojama je biljno štavljen i posjeduje BIOKRES i IVN certifikat koji dokazuje prirodnu proizvodnju kože od samog početka. Kao i jabuke iz organskog uzgoja koje se razlikuju jedna od druge, svaki par Pelica jedinstven je zbog nepravilnosti i neravnina na prirodnoj koži koja se ne puni voskom industrijski kako bi bila savršeno glatka. Što reći? Divota :D

img_2810

Osim stručnjaka, i ja preporučujem Pelice :P Eto, peti par upravo nosimo i to će nam biti zadnji :') nažalost, jer se veće ne proizvode. Tko zna, možda u Baobaby-u naprave i XXL veličinu za nas koji odbijamo tvrde anatomske papučice za po doma i za vrtić ;)

img_5105

Napisala: Ivana Topčić

MiniGreeny shop - Pelice

Izvori: Natural Child Magazine http://www.naturalchildmagazine.com/1210/barefoot-babies.htm

Napiši komentar

Morate biti prijavljeni ukoliko želite ostaviti komentar.