Blog

27 Lip, 2016

Pelene

Zašto platnene pelene

U današnje vrijeme roditelji imaju veliku mogućnost izbora. Majke nisu više osuđene na iskuhavanje, peglanje i savijanje četvrtastih pelena poput naših baka. No, niti jednokratne pelene nisu više jedini praktični izbor. Umjesto toga, pregršt različitih modela i vrsta perivih platnenih pelena daje vam zanimljiviju, zdraviju, ekološkiju i jeftiniju mogućnost izbora.

Pročitajte koji su glavni razlozi zbog kojih se danas sve više roditelja odlučuje za platnene pelene te zašto je to bolje i za vaše dijete.

Zdravije za dijete

Vlaga nije jedino što smeta djetetovoj koži, smeta joj dugo zadržavanje prljavštine, pregrijavanje, umjetni materijali, nedostatak zraka. Dijete se najbolje osjeća u suhoj platnenoj peleni od prirodnih materijala. U platnenoj peleni može osjetiti kada je mokro i može vam svojim znakovima pokazati da je vrijeme za promjenu pelene. Na taj način, svjesno svojih fizioloških funkcija, ranije će se i odviknuti od pelena.

Prema anketama, roditelji koji su se odlučili za platnene pelene kao najvažniji razlog navode zdravlje djeteta.

Što biste vi radije nosili? Meko, pamučno rublje ili jednokratno rublje od sintetičkih vlakana? Kada se radi o nama, ne tražimo znanstvene dokaze, dovoljno nam je osjećati da 24-satno dvoipolgodišnje nošenje sintetičkih jednokratnih materijala, sa slojem kemikalija za bolje upijanje u sredini, u kojima se koža od međunožja do pupka pregrijava i ne diše - ne bi bilo zdravo, a ni ugodno. Bez obzira što je naizgled suho.

Sve reklame za jednokratne pelene naglašavaju suhoću kao čarobno rješenje za zdravu guzu. No prljavština i nedostatak zraka je ono što smeta djetetu, a ne sama vlaga. Superupijajući sloj u jednokratnim pelenama koji odvlači vlagu od djetetove kože može je čak i previše isušiti. Taj sloj je napravljen od natrijevog poliakrilata i možete ga vidjeti kao male komadiće mekanih kristalića na djetetovim genitalijama. Zbog suhoće, dijete također nije svjesno svojih fizioloških funkcija.

Kod većine djece pelenski osip ne ovisi o vrsti pelena, nego o čistoći dječje kože i prozračivanju. Zato mijenjajte pelene čim su pokakane, a redovito mijenjajte mokre pelene, 5-8 puta dnevno. No, za djecu koja naginju kožnim oboljenjima, platnene pelene značajno su bolje rješenje - uz što manje deterdženta, bez omekšivača, koristeći pelene i zaštitne gaćice isključivo od prirodnih materijala, osjetljiva dječja koža bit će u boljem stanju nego u jednokratnim pelenama.

U zadnjih četrdesetak godina otkako se upotrebljavaju, jednokratne pelene nisu donijele ništa pozitivno zdravlju djece, učestalost pelenskog osipa nije se smanjila, produljila se dob do koje djeca nose pelene, a neka istraživanja čak su povezala pregrijavanje testisa u jednokratnim pelenama s kasnijom neplodnošću.

Kupnjom platnenih pelena uštedjet ćete 5000 kn

Tonu jednokratnih pelena koja će završiti u smeću, plaćat ćete dulje od dvije godine - svaki mjesec nekoliko stotina kuna. Umjesto toga, dovoljno je kupiti oko 20 perivih platnenih pelena. Paket platnenih pelena, zajedno s cjelokupnim održavanjem (strujom, vodom i deterdžentom za pranje) – koštat će vas barem 5000 kn MANJE od jednokratnih pelena!

Računica troška pelena u prve dvije i pol godine života djeteta vrlo je jednostavna:

Platnene pelene

paket pelena: 1500 – 2000 kn
održavanje: 600 – 1400 kn
= 2100 – 3400 kn

Jednokratne pelene

pelene: 5000 pelena * 1,7 kn
(prosj. cijena u Hrvatskoj)
= 8500 kn

Razliku od 5000 kuna, koliko ćete uštedjeti ne plaćajući svaki mjesec jednokratne pelene, sigurno možete dobro iskoristiti – novo računalo, kombinirana perilica-sušilica, obiteljsko ljetovanje...

Istina je da je za platnene pelene potrebno veće ulaganje u početku, barem 1500 kn, no dajemo vam prijedloge kako taj trošak ublažiti ili rastegnuti:

• Ako imate kreditnu karticu, možete odgoditi plaćanje, a neki proizvođači nude i plaćanje u nekoliko mjesečnih rata. Tih 1500 kn koliko je potrebno za paket platnenih pelena ionako ćete potrošiti plaćajući jednokratne pelene za manje od 6 mjeseci.

• Možete uštedjeti ako kupite cijeli paket jednog proizvođača, većina ih nudi popuste kod kupnje paketa.

• Mogli biste uštedjeti za pelene unaprijed, ili kupujte kroz dulji period za vrijeme trudnoće.

• Mogli biste kupiti manje pelena i prati ih češće.

• Mogli biste se odlučiti na jeftinije varijante platnenih pelena – tetra ili presavijene pelene, pa dokupljivati oblikovane pelene s kopčama kako će vam financijska situacija dopuštati.

• Recite prijateljima i rodbini koje pelene želite, možda možete računati da ih dio dobijete na dar. Raspitajte se nudi li vaša lokalna zajednica subvencije za kupnju platnenih pelena.

Detaljniji proračun održavanja platnenih pelena, mjesečno:

pranje: struja 10 kWh … 8,70 kn

pranje: voda 600 l … 6,70 kn

pranje: deterdžent 1 kg … 12 kn

povremeno sušenje u sušilici 8 kWh …7 kn

ocat, ulje čajevca, lavande i slično 12,40 kn

Ukupno: 47 kn/mjesec

Platnene pelene čuvaju okoliš

Možete poštedjeti okoliš najmanje 1 tone otpada – toliko teži 5000 jednokratnih pelena koje za sobom ostavlja jedno dijete. U Hrvatskoj je to godišnje brojka od 122 milijuna jednokratnih pelena, bez sastojaka koji se mogu reciklirati. Raspadaju se dugo, pritom ispuštaju staklenički plin metan, sadrže mnoge umjetne tvari, ali i stolicu i mokraću djeteta koje prema SZO-u ne bi niti smjele završiti na odlagalištima zbog mogućnosti širenja zaraza.

Svaki proizvod koji kupujemo govori o našim osobnim izborima. Svaki proizvod ima neki utjecaj na okoliš, a zbroj utjecaja svega što kupujemo nije beznačajan. Osobito kada se radi o jednoj toni otpada jednokratnih pelena za svako naše dijete. Odgovornost prema Zemlji, jedinom planetu koji imamo, trebala bi uključivati izbore proizvoda koji joj manje štete. Jer Zemlja nije za jednokratnu upotrebu.

• Jednokratne pelene sadrže celulozu, plastiku, superupijajuće granule, kemijske aditive i parfeme. Svi ovi materijali i kemikalije nose svoj utjecaj na okoliš, a neki mogu loše utjecati i na zdravlje.

• Na hrvatska odlagališta baca se godišnje oko 122 milijuna jednokratnih pelena. Lokalne zajednice potroše milijune kuna za njihovo odlaganje.

• Plastični dijelovi pelena raspadat će se stotinama godina, a superupijajuće granule nastavljaju upijati vodu na odlagalištu i povećavaju svoj volumen.

• Djetetovu stolicu bi i s jednokratnih pelena trebalo isprazniti u zahodsku školjku, no roditelji to ne čine. Fekalije su prema SZO-u biološki opasan otpad.

Za proizvodnju i transport ogromnih količina jednokratnih pelena potroši se više vode i energije nego za održavanje platnenih. Tih 5000 jednokratnih pelena za jedno dijete je velik broj. Za plastične dijelove jednokratnih pelena troše se neobnovljivi materijali, a za celulozu drvo. Za izbjeljivanje celuloze koriste se kemijski postupci manje ili više štetni za okoliš.

Odlaganje jednokratnih pelena postaje sve veći problem. One su treći po veličini pojedinačni sudionik u otpadu, iza papira i plastičnih boca, a ne mogu se reciklirati. Npr. zagrebačko odlagalište svake godine puni se s 5000 tona prljavih pelena, a za odlaganje tolike količine otpada na Jakuševcu građani Zagreba izdvoje oko 2 milijuna kuna.

Pri spaljivanju jednokratnih pelena mogu se stvarati opasne toksične tvari poput dioksina, furana i klora. Pri raspadanju pelena u zrak se ispuštaju metan i ugljični dioksid, staklenički plinovi.

Postoje i biorazgradive jednokratne pelene, koje je svakako bolje upotrebljavati nego obične, no one zahtjevaju posebne uvjete na odlagalištima (sunce, kišu) koji u većini slučajeva nisu prisutni u dovoljnoj mjeri da bi se pelene brzo raspale.

I platnene pelene imaju svoj utjecaj na okoliš, no daleko manji od jednokratnih. Kao prvo, koristi ih se u manjim količinama, samo dvadesetak po djetetu. Nakon odlaganja brzo se raspadaju i ne ispuštaju štetne tvari. Pri održavanju možete izabrati "ekološkiji" put: korisitite manje deterdženta, sušite ih na zraku i koristite energetski učinkovitije perilice rublja. Količina vode koja se potroši za pranje pelena svaka tri dana, jednaka je količini vode kojom odrasli isperu WC školjku nakon upotrebe tijekom tri dana. Možete se odlučiti i za ekološkije materijale: izaberite organski pamuk, bambus ili konoplju pri čijem se uzgoju ne šteti okolišu.

Kad se uzme u obzir potrošena energija i materijali u proizvodnji, transportu, korištenju i odlaganju pelena, ekološki "otisak stopala" jednokratnih pelena je nesumnjivo veći od onoga koji ostavljaju platnene pelena.

Jednostavno, praktično, ljepše!!

S modernim platnenim pelenama uživat ćete pri svakom prematanju! Jednostavne za upotrebu – oblikovane prema djetetovom tijelu, s drukerima ili čičak trakom za učvršćivanje, daleko od starinskih četvrtastih pelena naših baka. Nije ih potrebno iskuhavati, nije ih potrebno peglati. Održavanje je brzo i jednostavno, ne oduzima više vremena od nabave i odlaganja jednokratnih pelena. A tek predivan dizajn, mekoća prirodnih materijala i šarenilo uzoraka!

Roditelji koji ne koriste platnene pelene, najviše se boje toga da platnene pelene neće biti jednostavne za upotrebu i održavanje.

Pogledajte koliko je vremena potrebno za:

1. prematanje jednokratnom pelenom koja je oblikom prilagođena djetetu

2. pranje guze i bacanje prljave pelene u smeće

3. odnošenje pune vrećice smeća u kontejner svaka 2 dana, odlazak u trgovinu za nabavu pelena dvaput mjesečno

u usporedbi s:

1. prematanjem platnenom pelenom koja je oblikom prilagođena djetetu

2. pranjem guze i bacanjem prljave pelene u kantu u kupaonici

3. stavljanjem prljavih pelena u perilicu, vješanjem 20-ak pelena svaka tri dana.

Mame koje koriste platnene pelene nisu supermame. Nisu ni staromodne mame kućanice. Baš naprotiv, prate trendove i rade ono što im se sviđa. Tih nekoliko minuta vremena dnevno koliko je potrebno odvojiti za održavanje platnenih pelena je zaista zanemarivo i teško da može prevagnuti u odluci onim roditeljima koji su svjesni svih njihovih ostalih prednosti.

Korisne savjete za održavanje platnenih pelena možete naći ovdje. Praktičnost bacanja jednokratnih pelena možda dolazi do izražaja za vrijeme putovanja, no u tim kratkim periodima možete kombinirati jednokratne i platnene pelene, iako i za takve prilike postoje nepropusne torbice namjenjene držanju prljavih platnenih pelena. Mnogi roditelji koriste platnene pelene i za djecu koja pohađaju vrtić, potreban je samo dobar dogovor s tetama.

Platnene pelene – pelene sa stilom

Šarenilo različitih uzoraka, boja i krojeva platnenih pelena daje sasvim novu dimenziju prematanju djeteta. Pelene postaju zanimljive kao i svaki drugi odjevni predmet. Osim izgleda, mekoća i glatkoća materijala na opip je ono što oduševljava mnoge roditelje. Čiste platnene pelene također mirišu divno, a uprljane mirišu daleko bolje od uprljanih jednokratnih pelena.

tekst je preuzet s www.pelene.info